Montering og vedligeholdelse

Montering

1. Om montering af sengegavle

Det er vigtigt allerede nu at påpege, at det ikke altid er nødvendigt at montere din sengegavl på væggen. Du kan læse mere om det nedenfor. Vi sælger selvfølgelig ophæng til at montere din gavl på væggen, og dem kan du finde her: Ophæng


2. Skal min sengegavl monteres på væggen?

Det afhænger af hvilken model, der er tale om. Har du valgt en af følgende modeller; Elia (60 cm høj), Newton eller Pebble, så skal din sengegavl monteres på væggen, da de er beregnet til at hænge over sengen. 

Har du i stedet valgt Elia i enten højden 100 cm eller 120 cm, så er det valgfrit, om du ønsker at montere sengegavlen på væggen. Disse modeller er nemlig høje nok til at kunne stå stabilt mellem din seng og væggen, hvor de står i spænd og dermed bliver holdt på plads af sengens vægt. Ønsker du dog yderligere stabilitet, eller blot gerne vil have gavlen løftet fra gulvet, så kan det være en idé at montere den på væggen.


3. Hvor køber jeg et ophæng til min sengegavl?

Jamen, det kan du selvfølgelig gøre her hos os. Vi håndlaver selv hver enkelt ophæng af stærk birkekrydsfiner.

Du finder de forskellige ophæng her


4. Kan jeg lave min egen ophængsløsning?

Vi tvinger dig selvfølgelig ikke til at købe en af vores ophængsløsninger, så hvis du går rundt med en kreativ idé til et ophæng, som af en eller anden grund passer perfekt ind i dit soveværelse, så er du skam mere en velkommen til at finde din indre håndværker frem. Vi vil blot gøre opmærksom på, at det selvfølgelig er på eget ansvar, om din løsning er stærk og stabil nok, så vi frasiger os hermed alt ansvaret. 

Skulle du som sagt have en fremragende idé til et ophæng, som vil fungere ind i dit hjem, men du ikke helt føler, at du tør kaste dig ud i det, så er du selvfølgelig altid mere end velkommen til at kontakte os og høre, om vi kan lave dit ophæng for dig.


5. Hvordan hænger jeg min sengegavl op?

Har du valgt et af vores ophæng, så er det lige til. Vi har lavet ophænget som et “fransk ophæng”, som du kan se illustreret nedenunder. Ophænget er todelt; Det vil sige, at den ene del af ophænget monteres på sengegavlen, og den anden del skrues fast i væggen. Derefter hægter du blot sengegavlen over den del du har sat fast på væggen, og så er den monteret. Så enkelt er det. 



Til vores ophæng medfølger der rawplugs til betonvægge/murstensvægge. Det er på eget ansvar, at ophænget er monteret korrekt i væggen, samt om væggen kan klare belastningen. Vi henviser til næste afsnit.


6. Kan jeg hænge min gavl op på alle slags vægge?

Det er altid på eget ansvar, når du hænger den op, om dine vægge kan holde til det. Som hovedregel kan du altid hænge sengegavlen op på de bærende vægge i hjemmet, da de kan klare stor belastning i vægt. Det er op til dig selv at afgøre, om din væg kan bære vægten.

Selv en lille 5 mm stålskrue kan klare en belastning på flere 100 kg, så det er som regel væggen der altid er det svageste led, når der er tale om vægmonteringer. Derfor anbefaler vi altid først at undersøge, hvilken type væg du har med at gøre.


Guide til vægge og belastning

Den følgende guide har blot til formål at informere om vægge og bæreevne. Ophæng af sengegavlen foregår som sagt på eget ansvar. 

Før du hænger din sengegavl op, vil det altid være en god idé først at finde ud af, hvilken type væg du har med at gøre, og om den klare belastningen. Hvis du er i tvivl, kan du altid bore et 5 mm hul nogle få centimeter ind i væggen, da borestøvet kan hjælpe til at finde ud af, hvilket materiale du har med at gøre. Mursten er typisk rødligt i farven, og farven har det med at smitte af. Letbeton og beton er gråt og grovkornet, og gipsstøv er hvidt og klæbende. Hvis dit bor forsvinder ind i væggen efter nogle få centimeters boring, så er der ofte tale om en væg af gips eller spånplader.

Gipsvægge

Har du en gipsvæg derhjemme og skal have din sengegavl op at hænge, så anbefales det at anvende en ekspanderende gips-rawplugs. Når du har indsat rawplugsen i væggen, så skru forsigtig den medfølgende skrue ind, så rawplugsen udvider sig på bagsiden af væggen. Som hovedregel kan en gipsvæg med 1 lag klare op til 50 kg, mens en med 2 lag kan klare op til 85 kg.

Gasbeton

Start med at bore et hul i væggen med et murebor. Derefter kan du banke rawplugsen i med en hammer. Det vil altid være en god idé at fjerne eventuel puds inden. Anvender du et almindeligt rawplugs, skal du bore hullet 1 mm mindre end selveste rawplugsen for at sikre den bedste bæreevne.

Trævæg

Den her type væg er ret ligetil. Her kan du blot nøjes med en træskrue i en passende længde og tykkelse. Almindeligvis er der ca. 13-15 mm puds og 2 lag brædder, men det kan variere. Hvis du er uheldig og rammer lige imellem brædderne, er du nødsaget til at finde et andet sted at hænge din gavl op.

Beton, mursten og koksvæg

Start med at bore et hul og isæt derefter en almindelig mur-rawplugs. Husk altid at rense hullet godt igennem for boremel uden på nogen måde at gøre hullet større. Det forbedrer rawplugsen evne til at sætte sig fast. Alle tre vægge kan klare en rigtig stor belastning. Hvis du har monteret en 5 mm skrue korrekt i en 6 mm rawplug, så skal der omkring 300 kg. vægt til at trække den ud.


Vedligeholdelse

1. Er det vigtigt, at jeg vedligeholder mine produkter?

Det er helt og holden op til dig selv. Det er ganske enkelt - Jo bedre du passer på din sengegavl, desto længere vil den fortsat se ud som ny. Man kommer altid langt med den sunde fornuft.

Alle vores gavle er lavet i møbelstof, som er produceret til at kunne klare en masse slid, så det er ikke der et eventuelt problem vil opstå. Her er der mere tale om, hvorvidt man spilder mad, drikkevarer eller lignende, så pletter opstår. Det er her man skal være opmærksom.


2. Hvordan vedligeholder jeg min sengegavl?

Vi har nogle forskellige produkter på vores webshop, som vil kunne hjælpe dig med vedligeholdelsen af alle vores sengegavle - både med henblik på forebyggelse mod snavs og pletter samt rengøring af gavlen. 

Du finder dem alle her:

Rengøring og pleje